Tinselflickans arkiv

Första sprutan avklarad

Menopuren är förpackad i små burkar à 75 enheter var. I varje burk är det som en löst sammansatt tablett. När man ska ta sin spruta måste man lösa upp de här tabletterna med vätska (jag tror det är destillerat vatten men jag vet ärligt talat inte) och vätskan ligger i små glasampuller.

Det bästa beskedet jag fick av IVF-sköterskan i går var inte det där med att jag skulle börja spruta. Nänä.

Utan det var beskedet att det räcker med en ampull vätska trots att jag ska lösa upp tre sådana tabletter (75 x 3 = 225 ie).

Det som jag tycker är jobbigast med att ta sprutor är just att det är så mycket. Så mycket injektionsvätska. Man får inte spruta in det för snabbt heller. Så det tar tid. Jättelång tid då man måste titta på vätskan som man själv sprutar in i sin mage med hjälp av en spruta. Yuck. Och inte nog med det. När man har sprutat in allt måste man vänta i tio sekunder. Glo på den där eländiga sprutan. Som sitter i magen. Och som man måste dra ut sen. Blä.

Så jag är jätteglad att det bara behövs en ampull vatten till de här tre tabletterna. För hade det krävts två hade det varit dubbelt så mycket vätska att spruta in.

Förra gången jag sprutade fick jag dosen sänkt till 112,5 ie. Då var jag tvungen att lösa upp en tablett med en ampull vätska, och sen lösa upp nästa med en annan ampull vätska, och sen mäta med hjälp av strecken på själva sprutan hur mycket som var cirka 112 ie. Pilligt värre. Plus att det var mer. En och en halv glasampull vätska. Så jag hoppas att jag slipper den här gången.

Jag måste säga att det var betydligt enklare med Puregon. En penna. Allt är färdigblandat. Du snurrar på en grej och byter nål varje gång. That’s it. Inget jäkla joxande med vätskor och olika nålar (just nu använder jag en blandningsnål och en vanlig, för att spruta in menopuren med). Det enda man behövde hålla reda på var hur mycket puregon det fanns kvar i ampullen och när det var dags att byta.

Jaja. Det gick bra i går i alla fall. Mindes precis hur man skulle göra. I kväll ska jag försöka fixa det på restaurang. Gud vad hemskt om någon ser. De kommer tro att jag är värsta narkomanen.

Annonser

Filed under: FET och IVF,

23 Responses

 1. millan76 skriver:

  Åh, jag som tycker att det räcker gott och väl med Pregnylen (ägglossningssprutan), där man också ska hålla på att joxa och blanda. Men det är ju bara EN gång! Lycka till nu – jag håller alla mina tummar och tår för dej – och för mej 🙂

  Tack för i torsdags förresten, jättemysigt!

 2. Kapybaran skriver:

  Huvva, det där joxandet höll jag på med ett par ggr oxå…
  På kliniken vi gick då, var det oerhört noga att gång på gång visa vilken som var blandnings- resp injektionsnål eftersom en tjej kommit in med enorma blåmärken på magen. Hon hade injicerat med blandningsnålen…..
  Gaah.
  Tänker på dig!

 3. Astillbe (Busan) skriver:

  Jag hatar menopuren. Det är så mkt som skall in och det gör ont. Tacka vet jag Gonal-F:en!

 4. Anonymous skriver:

  Huvva, inge skoj med sprutor. Men man vänjer på något konstigt sätt, efter dom första dagarna tyckte jag det gick finfint med först gonal-f pennan och sedan menopuren. Å inte blev jag blå om magen heller… Men skit blev det, vårt tredje försök misslyckades. Allt hopp står nu till vår enda eskimå.
  Kram och alla tummar från gåtan

 5. Anonymous skriver:

  du får en bra sjukvårds utbildning på kuppen )( ironi

 6. Anonymous skriver:

  Låter faktiskt jobbigt det där mixandet med sprutan! Själv tar jag ju Puregon och det är lätt som en plätt (som du vet). Vad är skillnaden? Här är andra sprutan tagen nu och vi är på gång igen!
  Tummarna upp för oss båda nu! Ha en fin helg!

 7. Anonymous skriver:

  förresten, tack för råden med Site Meter – fick det fixat! Men har ännu lite oklart hur jag kan lyckas se hur folk hittat till min blogg, dvs vad har dom ”googlat” för att kika in, via vilken sida har de kommit etc.
  Råd??
  TÄNX! 🙂

 8. Tinselflickan skriver:

  Tingeling: Logga in på din sitemeter och kolla ”referrals”. Där står var folk har hittat till dig ifrån. Puregon och menopur är två olika preparat som gör ungefär samma sak. eftersom jag blev överstimulerad med puregon och menopur är lättare att ”finlira” med vad gäller doserna har jag fått det i stället.

  Gåtan: Stort lycka till! Mina tummar hålls för sista eskimån. Måtte det vara guldägget ni väntat på!

  fuksen: Eouwww!!! Fy vad hemskt att sticka sig med blandningsnålen – den är ju inte liten direkt…

  Tack Millan! Lycka till själv!

 9. Isidor skriver:

  Det är dåligt att lägga kanyler som du tänker sticka in i dig på ett bord. Jag hoppas du var färdigstucken när bilden togs!

  Och jag hoppas att de hjälper och att allt gå bra den här gången! 😉

 10. Anonymous skriver:

  TACK Tinsel, hittade det nu!

 11. Nathalie Winberg skriver:

  m..m-m-men är.. är blandningsnålen den till höger i bild?

  Ni måste skämta, har en person sprutat sig själv i magen med en sån?

  *svimmar*

 12. Anna skriver:

  You can do it babe!!! Heja heja heja!!!

  Menopur är ett bättre preparat, det är värt allt extra tjorv. Nu är det fanemejjävlarihvete eran tur. Så det så!!!!

  Kram
  PS Ta inte fel på nålarna nu! 😉

 13. Anonymous skriver:

  Hmm..nu blev jag fundersam – Anna och Tinsel – Anna skriver ”Menopur är ett bättre preparat, det är värt allt extra tjorv”. På vilket sätt är Menopur bättre än Puregon? Jag tar nu Puregon för fjärde behandlingen i rad.. Blir ju osäker nu!! Upplys mig, por favor!

 14. Anonymous skriver:

  Huuuuva Bilden ger mig rysningar… Jag svimmade första gången när de skulle visa mig hur jag skulle göra med sprutorna….

  Lycka till Tinsel, du vet att du har mina tummar!

  Kram Agapanthus (en mycket spruträdd sådan)

 15. Amira skriver:

  Sprutor är inte skoj, mend et är bara en månad av ens liv man håller på med dom, eller ett par. Det går, försöker jag just nu intala mig med det negativa grav-testet i hand….

 16. Tinselflickan skriver:

  Isidor: De kanylerna var använda. Eller endast tänkta för fotografering. Jag minns inte, jag tog bilden förra gången jag använde mig av Menopur. Men tack för omtanken!

  Alla andra: Jag lovar, jag tar inte fel på nålen. Skulle aldrig få för mig att försöka sticka mig med den stora. Tro mig.

 17. Tilda skriver:

  Jag tror att du får ta en kurs med mig i januari när det är dags för mig att joxa med Menopuren 🙂
  Kram på dig!!

 18. Arletta skriver:

  Phuuu… tacka vet jag Gonal-F!

  Lycka till tjejen!

 19. Isidor skriver:

  Pu! Vilken tur. Men du har ju fått tusen miljoner utbilding i spruteriet, och har ju stenkoll. Det är klart du inte pillar på en massa kanyler och lägger upp dem på ett bord innan du använder dem. Det visste jag ju egentligen. :->

  Lycka till nu!

 20. Annika skriver:

  Haha, min bästa väninnas man råkar var chef över avdelningen på läkemedelsföretaget där de tillverkar Menopur.

  Han har berättat för mig (Ok då, han är kanske lite jävig;=)att Menopur har betydligt bättre behandlingsresultat (=resulterar i fler födda barn/behandling) än Puregon. Men att anledningen till att man inte använder det mer i Sverige är att det är dyrare, och svårare/krångligare för klinikerna att demonstrera för patienterna. Eller nåt sånt.
  Så jag önskar och hoppas innerligt att han har rätt, och att Menopurbarn är mer lättillverkade än Puregonbarn*S* Lycka till!

 21. Annika skriver:

  Och så kan jag ju berätta, att vid vår första IVF så blev jag också tvungen att ta ägglossningssrutan med blandningsnålen. Kliniken hade nämligen skrivit ut fel nålar (inget man själv märker som nybörjare när man redan har en bärkasse med olika konstiga medusiner och manicklar med sig från apoteket…), och klockan 12 på natten när sprutan exakt skulle tas och vi upptäckte fadäsen
  fanns det inte så många andra alternativ…jag lyckades få tag på sköterskan från kliniken(också vän till oss)och hon sa att antingen fick jag använda den elefantnålen eller så var försöket förstört.
  Så jag blundade, grät och högg i nålen i magen…blodet sprutade, och på typ femte hugget när jag tog i så mycket det nånsin gick, så gick sprutan äntligen genom skinnet och hela vägen in så jag kunde injicera. Så jävla hemskt var det.

  Och inget barn blev det heller, då.

  Men min man sa i a f att hans fru var den modigaste kvinnan i hela världen så några poäng plockades ju uppenbarligen ändå…*S*

 22. Lillan skriver:

  Ja, Puregon är lyx!

  Jag var beredd att använda blandningskanylen när jag hade lyckats böja min injektionsnål när jag skulle ta ägglossningssprutan. Jag var så uppstirrad av adrenalin att jag hade kunnat fixa vad som helst om det hade visat sig att injektionsnålen inte hade gått att använda!!!

 23. […] att det inte ens är jag som skrivit om Gonal-f utan några av mina bloggläsare som kommenterat ett inlägg om hur joxigt det är med […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Besökare

 • 142,872 besökare

Om mig

Jag började blogga om barnlöshet och ivf i oktober 2004. Men ett antal försök och en skilsmässa senare har det hänt en del och nu är jag inne på min andra styvfamilj. Bloggen lever vidare men spretar åt olika håll. Vill du läsa mina skyddade inlägg mailar du mig några rader om dig själv och varför du anser att just du ska få läsa mina innersta hemligheter.

Kontakt

%d bloggare gillar detta: