Tinselflickans arkiv

Homeopati

Jag hade ju inte läst på så mycket om homeopati innan jag fick länkarna från Isidor.

Nu svajar jag rejält.

Inte bara på grund av beskrivningen av vad homeopati är för något – utan för att jag större delen av tiden har jäkligt svårt att andas.

Jag har ju slutat med mina kortisonpreparat. Näsan funkar faktiskt finfint – jag har till och med fått tillbaks mitt luktsinne*. Men andningen och lungorna – hu. Varje morgon vaknar jag kl 04 och måste ta astmamedicin. Jag vill helst följa akutantens instruktioner till punkt och pricka men hon har sagt att det är okej att ta medicin om jag inte kan andas. Vilket känns skönt.

Sen har jag en överjävlig hosta som liksom förvärrar astman. Så nu måste jag ta hostmedicin på nätterna. Vilket säkert inte ses med blida ögon av min kära akutant men jag måste ju sova.

Så ja, jag är lite skeptisk. Vilket är dumt för jag ville egentligen ge mig hän åt det här i de tre månader som vi kommit överens om. Lägga mig helt i händerna på akutanten och låta henne göra det hon ska. Funkar det inte så funkar det inte – då har jag i alla fall prövat.

Men den här halvmesyren kan jag vara utan. Hoppas att den varma afrika-luften ska göra underverk med mina lungor men för säkerhets skull bokar jag en tid på vårdcentralen. Jag behöver ha med mig extra medicin…

* Vilket faktiskt inte är så angenämt som jag trodde det skulle vara. All mat smakar annorlunda än den brukar och plötsligt är några av mina favoriträtter inte alls lika goda…

Annonser

Filed under: Barnlöshet,

No Responses Yet

 1. Anonymous skriver:

  Ta det försiktigt med astman. Den är inte att leka med!
  A.

 2. Anonymous skriver:

  Vet inte vad akutanten sagt men det är ju en form av rensning av kroppen du går igenom. Har hon sagt att det kan vara så ett tag innan det rättat till sig?
  Annars måste du självklart ha dina mediciner så du kan andas och slippa besvären.
  Hoppas semestern gör sitt till som du sa!
  Kram Humlan

 3. Tinselflickan skriver:

  Jodå, det har hon sagt. Men det är jäkligt jobbigt att inte kunna andas ordentligt. Trött blir man också.

 4. Anonymous skriver:

  Har du astma tycker jag absolut att du ska ta dina mediciner. Din akupunktör får inte lov att rekommendera dig att inte ta den medicin du har fått ordinerad av läkare – det faller under kvacksalverilagen. Hostan på nätterna kan ju mycket väl bero på astman. Akta dig så att du inte blir riktigt dålig!
  S

 5. Tinselflickan skriver:

  Jag är själv tveksam till kortisonpreparat, det har jag alltid varit. så jag ger det här en chans.

  Självklart så äventyrar jag inte min hälsa men jag skulle väldigt gärna vilja klara mig utan kortison.

 6. Isidor skriver:

  Det kan ju också vara så att du helt enkelt har en kronisk sjukdom. Det kanske finns saker, som luktsinne, du helt enkelt måste försaka för att må bra i övrigt.

  Kan det vara så att kortisonpreparaten har tråkiga biverkningar, men alternativet är sämre?

  Det kan vara så (lite ironiskt med tanke på diskussionerna om barnlöshet och ”Köp läget!”) att du inte kan bli helt fri från astma och följdproblem?

  Jag menade inte att du inte skulle prova homeopati, men att du skulle tänka efter ifall det är något för dig och vad det faktiskt är.

 7. Anonymous skriver:

  Anna i Åbo…

  Ta det försiktigt och fråga din läkare råd om du är tveksam! Hoppas att du snart mår bättre.

 8. Mammut skriver:

  Har själv förkylningsastma och inhalerar Pulmicort regelbundet i förebyggande syfte. Förut kände jag precis som du, att jag ville ta så lite kortison som möjligt. Då körde jag med Pulmicort bara under vinterhalvåret, när risken för förkylningar är som störst. Men den hosta och det obehag jag då fick när jag ändå blev förkyld på sommaren var inte att leka med, jag fick åka till akuten (som förstås läxade upp mig). Så numera kör jag ändå pulmicort året runt. Jag har ”atypisk” astma, med svår hosta och känsliga luftrör som främsta symptom, bara ibland får jag även andningsbesvär. Prata med en läkare om kortisonet tycker jag, berätta om din oro och se vad han/hon säger, men ta inte bara bort det på eget bevåg, det låter lite farligt!

 9. Monika skriver:

  Var rädd om dig! Astma är allvarligt och kan obehandlad leda till döden. Se i vart fall till att alltid ha medicin med dig vart du än går. Kram!

 10. Tess skriver:

  Jag har själv precis slutat med alla kortison preparat. Jag tappar alltid rösten när jag är förkyld och en halsspecialist jag var till sa att det kan ha med astma medicinerna att göra. Det jag gör nu är att jag så snart jag känner att jag börja bli sjuk startat med kortison+utvidgande och kör morgon och kväll tills jag är frisk + lite till. Sen tar jag den vanliga, utvidgande medicinen, däremellan om behov uppstår. Om jag inte medicinerar alls blir jag så frukstansvärt sjuk när jag är förkyld…

  Jag håller med dig, jag vill helst inte ta kortison. Jag provar min mellanväg ett tag. Vi får jämföra sen och se vad vi kommer fram till.

 11. drutten skriver:

  Svår balansgång det där. Det är ju vanligt att när man byter till alternativmedicin så förvärraas symptomen i början. Och sen blir det – förhoppningsvis – bättre eller helt bra. Kan för lite om astma, så jag ska inte yttra mej om det. Som sagt, en balansgång är det och det är bara du som kan avgöra hur du vill göra.

  Jag hejar på dej oavsett! Kram!

 12. Ingunn skriver:

  Nej, nej, nej, tro inte att några nålar och sockerpiller botar dig från en kronisk sjukdom som astma. Du behöver din medicin!
  Det finns säkert människor som har slutat med medicin och fått alternativbehandling och blivit friska, men det beror i så fall på tillfälligheter. Tror jag! Många andra tror annorlunda. Det finns inga bevis på att alternativmedicin kan ersätta skolmedicinen (mer än en massa historier om folk som gjorde si eller så och tänk vad friska dom blev…)
  Jag är jättetråkig som inte tror på alternativmedicin. Men jag vill veta! Veta att något är testat och bevisat efter alla konstens regler, åtminstone när det gäller allvarliga kroniska sjukdomar.
  Sen kan det vara jättetrevlig och givande att lägga till alternativa behandlingsmetoder, så länge det inte gör någon skada utan bara fungerar som ett trevligt komplement. Då kan det bara vara bra!
  Men INTE som ersättning, nej, det tycker jag är att exprimentera med liv och hälsa alldeles i onödan.

  Det är inte kul att vara ung och vara tvungen att acceptera att man har en kronisk sjukdom, även om den med rätt medicinering inte känns så mycket. Jag har astma, och har varit i din sits; det höll på att sluta riktigt illa och jag fick mig en ordentlig tillsägelse av en lungspecialist på sjukhuset. Efter det har jag skött medicineringen hyfsat.

  Prata med din läkare om hur du tänker, kanske det finns någon annan typ av kortisonpreparat som du trivs bättre med? Hör efter vad dom tycker om att du slutar åtminstone, om läkarna tycker att det är OK så fortsätt, men annars tycker jag att du skall lyssna på skolmedicinen i första hand.

  Ta hand om dig!

 13. Mammut skriver:

  ingunn: jag tror inte att man kan dra all ”alternativmedicin” över en kam. Kinesisk medicin t ex har använts i Kina i tusentals år – där är det vår medicin som är ”alternativ”. Vad gäller akupunktur är det, till skillnad från många av de västerländska läkemedlen, inte skadligt. Alltså kan man alltid testa. Enligt det kinesiska synsättet är kroppen en helhet, och besvär beror på obalanser. Det är alltså alltid lönt att försöka göra något, även om man vet att man inte alltid kan nå ända fram. Det är ett fint synsätt, jämfört med västerländsk sjukvård, som antingen har en medicin mot en åkomma, eller inte har en medicin, och då lämnas patienten åt sitt öde. När jag drabbades av svår och oförklarlig nervsmärta sa den svenska sjukvården bara ”trist, det blir så ibland men vi vet inte varför, det finns inget att göra, hoppas det går över, vi sjukskriver”. Medan akupunktören lyssnade och skred till verket. Visst, kanske hade jag blivit bra även utan akupunktur, men oavsett vilket så hade jag mått så otroligt mycket sämre under det ganska långdragna tillfrisknandet om jag inte hade vetat att någon tyckte det var meningsfullt att behandla mig och försökte få mig frisk! Men samtidigt håller jag med om känslan av att vilja ha bevis och vetenskapliga studier. Säkert har åtminstone några sådana gjorts på olika typer av ”alternativmedicin”; har själv inte varit tillräckligt intresserad för att kolla upp saken men det vore spännande att läsa resultaten, för olika åkommor och för olika typer av behandlingar.

 14. Isidor skriver:

  En annan stor skillnad är att akupunktur, vad jag vet, faktiskt har bevisade effekter, även om man inte har lyckats förklara Varför. Akupunktur tillhandahålls i olika sammanhang på många sjukhus.

  För homeopati, däremot, saknas fullständigt alla belägg för att det skulle ha någon verkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Besökare

 • 142,866 besökare

Om mig

Jag började blogga om barnlöshet och ivf i oktober 2004. Men ett antal försök och en skilsmässa senare har det hänt en del och nu är jag inne på min andra styvfamilj. Bloggen lever vidare men spretar åt olika håll. Vill du läsa mina skyddade inlägg mailar du mig några rader om dig själv och varför du anser att just du ska få läsa mina innersta hemligheter.

Kontakt

%d bloggare gillar detta: