Tinselflickans arkiv

Mera handbok

Jag måste lägga till lite mer info till min handbok, känner jag.

Någon du känner har öst ur sig sin förtvivlan om sin barnlöshet.
Kom inte med hjälpsamma råd om du inte har gedigna kunskaper i ämnet. Har en person kommit till det stadiet där han eller hon är öppen med sin förtvivlan kan du räkna med att de antagligen har försökt rätt länge. Och då kan du också räkna med att han eller hon har rätt bra koll på vilka alternativ som finns. Speciellt om de är i kontakt med en fertilitetsklinik. Det finns inget så frustrerande som när man är ledsen för att man har en sjukdom som gör en barnlös och någon välmenande säger ”Men du, jag läste om ett par som fick barn med hjälp av det och det kosttillskottet, kanske skulle ni prova det”. Chansen är rätt stor att din barnlösa vän redan har provat det mesta. Lyssna i stället, var förstående och sympatisk.

Du har hört talas om ett par som adopterade och sedan fick biologiska barn.
Kul historia. Jag vill inte höra den. Jag har redan hört den många gånger och den ger mig varken stöd eller tröst. Har man inte nått det stadiet där adoption är ett alternativ vill man inte få den serverad som ett sätt att bli gravid. Och har man nått stadiet där adoption är ett alternativ så känns antagligen tanken på att bli gravid rätt främmande. Varje gång jag hör en sådan historia (och jag får höra dem rätt ofta) så känns det som om jag blir skuldbelagd för att jag inte blir gravid. SLAPPNA AV SÅ BLIR DU GRAVID är vad den historien säger till mig. Inte ”det finns hopp längre fram”. Även om det är det som är avsikten.

Filed under: Barnlöshet, ,

4 Responses

 1. Anna skriver:

  Jag gillar idén med handbok för närstående till barnlösa. Kanske du kunde samla alla råd på ett ställe sen, en sida dit man kan hänvisa föräldrar och vänner när de tycker att man är alltför konstig.

  Får jag lägga till en punkt förresten?
  ”Acceptera att du inte kan trösta! Att trösta en människa i sorg (barnlöshetssorg) och livskris är inte möjligt och bara nedlåtande. Det du kan göra är att vara ett stöd, men försök inte förminska sorgen genom att försöka trösta bort den”

 2. Anonymous skriver:

  Faktum är att det inte finns några belägg för att man har lättare att bli gravid när man adopterat, det är nog mest ett önsketänkande av folk som lever på en myt.

  Tycker du verkligen att adoption ”är en konstig lösning på barnlöshet” ? eller är det bara jag som tolkar det tokigt…?

  Millo

 3. Tinselflickan skriver:

  Millo – nej, absolut inte. Jag menar att folk verkar servera adoption som något konstigt recept på att lyckas få biologiska barn – adopterar du så blir du gravid, typ. Så är ju inte alls fallet.

  Fast min formulering kanske är klumpig, jag ska se över den.

  Anna: visst, din punkt är superbra. Ska se om jag inte kan göra en sida med tips för vänner/släkt till barnlösa.

 4. Anonymous skriver:

  Ja, fy eller den här: ”Du kanske inte motionerar tillräckligt eller äter tillräckligt nyttigt?”. Varför lägga det på MIG?? Mår jag redan inte tillräckligt dåligt? Och så ser man då alkoholister och knarkare som är höggravida… Var finns rättvisan i det? Där ser man hur mycket sunt levern har hjälpt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Besökare

 • 142,789 besökare

Om mig

Jag började blogga om barnlöshet och ivf i oktober 2004. Men ett antal försök och en skilsmässa senare har det hänt en del och nu är jag inne på min andra styvfamilj. Bloggen lever vidare men spretar åt olika håll. Vill du läsa mina skyddade inlägg mailar du mig några rader om dig själv och varför du anser att just du ska få läsa mina innersta hemligheter.

Kontakt

%d bloggare gillar detta: